6/2 2014: Godnattsagor: Marjaneh Bakhtiari i samtal med Linn Hansén och Kristina Hultegård

Godnattsagor för barn som dricker: Marjaneh Bakhtiari i samtal med Linn Hansén och Kristina Hultegård

”Hans var den första generation som förstört för nästa och måste därför få lägga sig i. Å ena sidan, ville Said argumentera, hade de uppnått ett och annat som de tidigare generationerna inte nått. Å andra sidan hade de förbrukat något som inte var deras, en framtid som inte var deras att forma.”

Marjaneh Bakhtiaris tredje roman, Godnattsagor för barn som dricker, utspelar sig i en familj och i en stad, mellan tre generationer i Tehran. Berättelsen rör sig från statskuppen i Iran 1953 till den gröna rörelsens protester i samband med valet 2009, och från Tehrans snöiga berg i norr till stadens fattiga kvarter i söder.

Hur förvaltar man sina politiska erfarenheter? På vilka sätt går det att förstå en annan människas levda liv och det motstånd som utgjort dess omständigheter? Vem är skyldig vem vad, vem ska försonas med vad? Och vad gör den djupt skiktade och snabbt växande huvudstaden med minnet, glömskan och kampen?

Efter samtalet diskuterar Linn Hansén och Kristina Hultegård händelserna kring Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi, de två iranska poeter som under en månads tid satt fängslade i det ökända Evin-fängelset i Tehran och nu inväntar rättegång. Fateme Ekhtesari var en av de medverkande poeterna under Göteborgs poesifestival 2013.

Tid: Torsdagen den 6 februari kl 18

Plats: Litteraturhuset, Heurlins plats 1, Göteborg

Fri entré

Samtalet är ett samarbete med Litteraturhuset.