4/9 2014: Ett inskränkt öde och ett besinningslöst: samtal och läsningar om och av irakisk samtida poesi

Ett inskränkt öde och ett besinningslöst: samtal och läsningar om och av irakisk samtida poesi

Vilka omständigheter villkorar kvinnors skrivande i Irak? Hur påverkas kulturlivet av dagens situation? Hur förvaltas och förnyas det irakiska poesiarvet i kvinnors skrivande idag? Hur ser exilens möjligheter och omöjligheter ut, för de som lämnat landet och de som fortfarande är kvar?

Två kvinnor ur en yngre generation, Rasha Al-Qasim och Mariam Alatar, kommer från Irak till Göteborg för att samtala om litteratur och presentera sitt arbete tillsammans med sina svenska översättare från arabiska.

Samtidigt släpps tidskriften Kritiker #33, som sprungit ur ett samarbete mellan svenska och irakiska kvinnliga poeter under det gångna året.

Kvällen är en del av ett översättningsprojekt som löpt över tre år, varav de två tidigare åren inneburit samarbeten mellan svenska och palestinska respektive iranska kvinnliga poeter. Förra årets arbete utmynnade bl a i Göteborgs poesifestival (se gbgpoesifestival.se för mer info och förra årets program). Vi är mycket glada över att presentera det irakisk-svenska samarbetet tillsammans med de medverkande poeterna.

Länk till evenemanget på facebook.
MEDVERKANDE
Mariam Alatar (f. 1987) är poet, bosatt i Amarah, Irak. Debuterade med diktsamlingen Wa’d (Barnmord) 2013 och är verksam som översättare från persiska till arabiska. Kommande diktsamling heter Gratis förolämpningar.

Helena Boberg (f. 1974) är poet och skribent, bosatt i Stockholm. Debutdiktboken Repuls (10TALBok, 2011) översattes till arabiska av Ibrahim Abdulmalik och utkom 2012 i Kairo med titeln Sodood (Merit Publishing House). Senaste boken, Sinnesvåld, utkom 2013 (10TAL Bok). Deltog även i utbytesprojektet En motståndsrörelse på mitt skrivbord.

Elisabeth Hjorth (f. 1975) är författare, litteraturkritiker och lärare i konstnärligt skrivande. Debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (Modernista, 2008) och har gett ut romanerna Hängivelsen (Norstedts, 2011) och Vid himlens början (Norstedts, 2013).

Rasha Al-Qasim (f. 1989) är redaktör, skribent och författare, bosatt i Samarra, Irak. Har publicerat texter i Time International, Saudi Newspaper, m fl. Arbetar som lärare på universitetet i Samarra.

Sara Mannheimer (f. 1967) är glaskonstnär och författare. Driver studioglashyttan Heta Glas. Har gett ut romanerna Reglerna (Wahlström & Widstrand, 2008) och Handlingen (Walhström & Widstrand, 2011).

Kholod Saghir (f. 1977) är projektledare och har arbetat med demokratiutveckling i bland annat Palestina. Har studerat statsvetenskap och franska samt är initiativtagare till de konstnärliga utbytesprojekten Ensamma kroppar kan inte skriva (2012), En motståndsrörelse på mitt skrivbord (2013) och Ett inskränkt öde och ett besinningslöst (2014).

Sofia Stenström (f. 1978) är poet och översättare av prosa, poesi och dramatik från tyska och engelska. Har utgivit diktsamlingarna Venus Vanish (Wahlström & Widstrand, 2005) och Klockan ciao (Wahlström & Widstrand, 2007). Deltog även i utbytesprojektet En motståndsrörelse på mitt skrivbord (2013).